Президентите на Русия, САЩ и Франция приеха съвместна декларация за ситуацията в Нагорни Карабах, информира "Ройтерс".

Владимир Путин, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон призоваха за незабавно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. Държавните глави също така призовават Азербайджан и Армения да възобновят преговорите без отлагане и без предварителни условия.

Призоваваме за незабавно прекратяване на враждебните действия.


Също призоваваме без отлагане лидерите на Армения и Азербайджан да се ангажират с възобновяване на преговорите добросъвестно и без предварителни условия по същество за урегулиране с посредничеството на Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, се казва в декларацията на тримата президенти в капацитета им на съпредседатели на Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Групата е създадена през 1992 г. да посредничи за мирно разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах.

Последва бърза реакция от страна на турcкия държaвeн глaвa. Ердоган oбяви, чe e нeприeмливo CAЩ, Руcия и Фрaнция дa учacтвaт в oпититe зa примириe в Нaгoрни Кaрaбaх.

Тoй зaяви, чe тритe cтрaни трябвa дa призoвaт Aрмeния дa ce изтeгли oт рeгиoнa. Cпoрeд нeгo тoвa e eдинcтвeният нaчин зa дългoтрaeн мир.

Вчера ООН призова за спиране на огъня, след като Армения и Азербайджан отхвърлиха вероятността за преговори.

По-рано от Кремъл съобщиха, че Путин е заявил пред Съвета за сигурност на Русия, че подготвят обща декларация. 

В същото време Съветът за сигурност на Русия разглежда разполагането на сирийски и либийски наемници в конфликта в Карабах като "изключително опасно" развитие. 

Двама източници от сирийските бунтовници разкриха пред "Ройтерс", че Турция изпраща сирийски бунтовници в подкрепа на Азербайджан. Анкара и Баку отричат.