Президентът нa САЩ Доналд Тръмп разкри в петък логото на Космическите сили, новосъздадения шести клон на въоръжените сили.

"След консултации с нашите военни лидери, дизайнери и други, с удоволствие представям новото лого за Космическите сили на САЩ, Шестият клон на нашия великолепен военен!" написа Тръмп в "Туитър", като добави и снимка на логото.

Космическите сили бяха създадени през декември с подписването на годишния законопроект за отбранителната политика.

Тръмп подписа закон за преименуването на Космическото командване на ВВС (САЩ) в Космическите сили на САЩ.

Генералът от ВВС Джон Реймънд ще оглави новата служба.

Космическите сили на САЩ са първото ново звено на американската армия от 1947 г.

Китай атакува новосъздадените космически сили на САЩ като "пряка заплаха за мира и сигурността в космическото пространство".

Космическата програма на Китай бързо напредва след първата си мисия с хора през 2003 г. В доклад от февруари 2018 г. Пентагонът заяви, че Китай и Русия са положили големи усилия за разработване на технологии, които биха могли да им позволят да нарушат или унищожат американските и съюзническите спътници в случай на криза или конфликт.

Създаването на космическите сили се разглежда от американските военни като признание за необходимостта от по-ефективна организация за защита на американските интереси в космоса - особено сателити, използвани за навигация и комуникация.

Някои потребители отхкриха сходството с логото на Звездната флота от поредицата Star Trek.