Американският президент Доналд Тръмп изрази надежда, че кюрдите в Сирия ще се оттеглят от турската граница. "Трудно е да се биеш със сили, които имат самолети, когато ти нямаш", каза той в реч във Вашингтон.

Тръмп защити решението си да изтегли американските войски от сирийско-турската граница, след което Турция започна настъпление срещу кюрдите.

"Не мисля, че нашите войници трябва да са там през следващите 50 години, за да охраняват границата между Турция и Сирия, щом не можем да опазим собствените си граници у дома", каза той, имайки предвид границата на САЩ с Мексико.

Извънредни новини за турската военна операция "Мирна пролет"

"Убихме ИДИЛ, сразихме я, свършихме си работата, трябва да си ходим у дома", добави той.

САЩ се съюзиха с кюрдите през 2014 г. във войната срещу "Ислямска държава" и заедно отвоюваха територията, превзета от ислямистите.

Западни съюзници разкритикуваха операцията на Турция за установяване на контрол върху контролираната от кюрдите територия по границата. Те изтъкват опасността от хуманитарна криза и от възраждане на екстремистката групировка "Ислямска държава".

Междувременно и Франция, след Германия, спира всички продажби на оръжия за Турция и предупреди Анкара, че нейната офанзива в Северна Сирия застрашава европейската сигурност.

"В очакване на края на това настъпление Франция реши да преустанови всички планове за износ на оръжия за Турция, които могат да бъдат използвани в тази офанзива. Решението влиза в сила незабавно", се казва в съвместно изявление на министерствата на външните работи и отбраната.

В него се казва, че външните министри от ЕС ще координират позицията си в понеделник на среща в Люксембург.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!