Скок от над 5 долара за барел отбеляза днес цената на суровия петрол на фона на безпокойствата за бъдещите доставки от Иран, след изявленията на Израел, че се готви да нападне ислямската държава, както и безпокойствата от прекъсване на доставките от Бразилия и Нигерия, съобщиха световните агенции.
Цената на американския суров петрол стигна на “един дъх разстояние” от 147 долара за барел, отбелязвайки днес историческия рекорд от 146.90 долара за барел, като се покачи с 5,55 долара. В 15,46 часа българско време американският суров петрол се продаваше за 146,59 долара за барел.
В Лондон цената на Брент скочи до 147,25 долара за барел, отбелязвайки ръст от 5,22 долара. В 15,46 часа българско време барелът се продаваше за 146,94 долара.

Покачването на цената на петрола дойде след публикация в “Джерусалем пост”, според която израелски бойни самолети са извършили учения над Ирак. Безпокойствата вече бяха засилени от изявлението на основната военна група, действаща в долината на Нигер, че предстоят нови нападения срещу петролните инсталации в Нигерия, осмият по големина износител на петрол в света, както и заплахата от стачка в бразилската петролна компания Petrobas./БЛИЦ