Президентът на САЩ Барак Обама разсекрети документи, свързани с борбата с тероризма, отнасящи се до работата на администрацията на предшественика му Джордж Буш. Стана известно, че експерти от правосъдното министерство са убеждавали държавния глава, че в името на борбата с терористите той може да пренебрегне правата на гражданите, а ЦРУ е унищожило почти сто видеокасети със записи от разпити на заподозрени в тероризъм.
За това, че част от конституционните права може и да не се взимат предвид във “войната с терора”, се говори в девет правни заключения с дата малко след 11 септември 2001 г., публикувани от правосъдното министерство вчера, съобщи АП. Две седмици след появата на тези заключения юристи на правителството са обсъждали възможността телефоните на гражданите да бъдат подслушване без разрешение от съда.
Администрацията на Обама разкри също така, че ЦРУ е унищожило 92 видеокасети със записи от разпитите на заподозрени в тероризъм. Това е много повече, отколкото се съобщаваше досега. Критиците на Буш смятат, че спецслужбите може би са унищожили доказателства за мъченията, прилагани спрямо задържаните. Новата администрация обеща да предаде на федерален съд документите, свързани с унищожаването на записите.
Newsru припомня, че Барак Обама активно се обявява за промяна на антитерористичната тактика. Веднага след като встъпи в длъжност, той подписа указ за закриване на затвора в Гуантанамо и нареди делата на заподозрените в тероризъм да бъдат предадени на граждански съдилища. От появата на затвора през 2002 г. през него са минали 800 затворници. В момента там има 200 души. /БЛИЦ