Средната заплата в Сърбия едва покрива основната потребителска кошница. Икономистите казват, че покупателната сила на сърбите тази година ще намалее с 15 %, пише вестник “Прес”.
Средната заплата в Сърбия в края на миналата година е била 33 600 динара. Само за закупуването на основните хранителни продукти за едно четиричленно семейство са били нужни също толкова пари.
“Покупателната сила в Сърбия през миналата година намаля с над 5 %. Това най-добре илюстрират следните данни: през ноември 2007 г. с една средна заплата можеха да се купят 305 литра олио, а през ноември 2008 г. – 278 литра”, каза сътрудникът от Института за пазарни изследвания Саша Джогович. През ноември 2007 г. една средна заплата стигаше за 92 кг свинско месо, а през ноември 2008 г. с нея можеха да се купят с 20 кг по-малко. Тоест от ноември 2007 г. до ноември 2008 г. разходите за живота са нараснали с 13,7 %, обяснява Джогович. Тенденцията ще продължи и през 2009 г. “Като се вземе предвид, че разходите за живот са нараснали значително, не е трудно да се прогнозира, че едва сега, когато световната икономическа криза дойде в Сърбия, покупателната сила на гражданите ще продължи да пада. Посочените данни ясно показват, че навлизаме в зона на ерозия на динара, което ще доведе до спад на личното потребление. Изчисленията сочат, че през тази година то ще намалее с 15 %”, казва Джогович.
БЛИЦ припомня, че според неотдавнашно изследване в Сърбия цените на храните в Белград били най-ниски в сравнение с други 7 града, сред които и София. Веднага след огласяването на резултатите от това изследване в сръбските медии се чуха гласове, че това изследване “виси”, защото не се взимат предвид доходите на населението. /БЛИЦ