Тенденцията за продажба на къщи за 1 евро в Италия се завърнаха - и този път в южния регион Молизе. Кастропиняно е село в Италия, известно с разрушения си средновековен замък, на 225 км. югоизточно от Рим.


Това е най-новата общност, която предлага изоставените си сгради на новодошлите, пише money.bg.

Това е поредното населено място след Салеми в Сицилия и Санто Стефано ди Сесанио в Абруцо с подобна инициатива, а целта е да увеличи населението в региона.

За разлика от повечето подобни програми обаче, Кастропиняно прави нещата по различен начин. Тук има около 100 изоставени сгради, но вместо да продава на най-високата оферта, кметът Никола Скапилати иска да съчетае заинтересованите страни с подходящата къща за тях.

"Схемата тук работи малко по-различно. Достигам както до потенциални купувачи, така и до стари собственици, за да накарам търсенето да отговори на предлагането. Не искам в градът ми да има имотен натиск или да има спекулации с жилища."

Всъщност, вместо да минава през властите, Скапилати иска заинтересованите страни да му изпратят директно имейл.

"Приветствам всеки, който би искал да закупи нов дом тук, за да ми изпрати директно имейл с подробен план за това как възнамеряват да реставрират и какво биха искали да направят с имота - направете го дом, магазин или занаятчийски магазин.

"Те трябва да изброят всички изисквания, които могат да имат, като достъп за хора в инвалидни колички. Селото е мъничко и колите не могат да се движат по тесните алеи и стъпала."

Колкото по-конкретна е молбата, толкова по-лесно ще бъде да се намери подходящото жилище и да се свърже с настоящия собственик.

Но има ли уловката? Има, разбира се, условия. Купувачите трябва да реновират имота в рамките на три години от покупката и да изчистят гаранция за първоначална вноска от 2000 евро, която ще бъде върната след приключване на работата.

Проектът стартира през октомври, когато властите заявили на собствениците на изоставени имоти, че ако не ги обновят сами, градът ще поеме собствеността върху тях от съображения за безопасност.

Досега много собственици вече са се съгласили да предадат имотите си. Междувременно десетки заинтересовани хора от Европа вече се свързаха с него с молба да купят къщите. И се надяват, че с тяхна помощ селото ще се оживи значително.

"Боли ме да виждам красотата на нашия древен исторически център, белязан от рушащи се къщи, бавно разрушаващи се", казва кметът.

"Тъжно е и опасно. Без ремонт тези сгради са заплаха. Те могат да се срутят всяка минута - въпрос на време е и да направим селото безопасно".

Кастропиняно не е точно оживено място - има само един ресторант, бар, аптека и няколко B&B-та, но кметът той смята, че има чар.

"Тук нямаме какво да предложим освен великолепие, тишина, девствена природа, чист въздух, страхотни гледки и фантастична храна, идеални за детоксикация от стреса. Трябва да кажа, че не кипи от живот, но е спокойно", добавя той.

Днес има едва 900 жители спрямо 2500 през 30-те години. След Втората световна война семействата емигрират в търсене на по-добро бъдеще; след това, от 60-те години на миналия век, младите хора започват да се местят в по-големите градове, за да учат и да си намерят работа.

60% от жителите са на възраст над 70 години.

Но Скапилати би искал да си върне славата от миналите дни, когато Кастропиняно е бил процъфтяващ феодален център със занаятчии, търговци и пътешественици, пресичащи Италия. Всъщност селото някога е било известно със своите занаятчийски обущари.

Разположен на скалист хълм в централните апенински планини на Италия, Кастропиняно е построен върху древно селище на Самнитите, древен италиански народ, който го е използвал като защитна наблюдателна точка срещу римляните - които в крайна сметка са ги победили.

Липсата на посетители е помогнала да се запази автентичността на селските райони, което прави Молизе една от най-добре пазените тайни в Италия.

Изоставените къщи на Кастропиняно се намират в историческия център, над средновековен замък без покрив - той е бомбардиран по време на войната и много от камъните му са използвани за построяването на къщите, които сега се продават.

Други къщи за продажба са в селцето на скалата Рокаспромонте.. Близо до него се намира Santuario della Madonna del Peschio, разрушена горска църква.

Скапилати казва, че повечето жилища, които се продават, са в прилична форма, въпреки че имат незакрепени врати, олющена боя и отчасти са покрити с растителност.

Той смята, че цялостният ремонт ще започне от около 30 000-40 000 евро. Но имат много потенциал. Много къщи имат панорамна гледка към полупрозрачната река Биферно, която минава през долината.

Кастропиняно се намира между Рим и Неапол, а това е добра възможност за еднодневни екскурзии. Също така е в обсега на известните плажове на Адриатическото крайбрежие, както и заснежените планини на ски курорта Кампителло Малтийски. Фериботи до непокътнатите острови Тремити - гореща точка за туристи.