Търговците в Одрин ликуват след новината, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган разреши на българските граждани да влизат в Турция само с лични карти. Градът, любима дестинация на българите за пазар, бе залят от туристи, пише агенция IHA, цитирана от "24Родопи".

Търговията в града в голяма степен зависи от българските граждани, които в почивните дни масово пазаруват там, заради по-високите цени на стоките в България.

Турските медии публикуват репортажи от пазарите в Одрин, като посочват, че "още щом чули Ердогановия добър хабер, българите тръгнали с автобуси и лични автомобили към Капъкуле".

Ердоган с извънреден указ, засягащ българите, тръгнали към Турция! Всички ликуват

През последните седмици одринските търговци отчитаха слаби обороти, защото заради гастарбайтерските опашки на границата, българите не идваха на пазар, отбелязват агенциите. Вчера отново търговците се усмихнали, защото се усещало българското присъствие и харчене на пари.

"Доволни сме от решението. По-лесно ще пътуваме", твърди пред репортерите Севги Рашонова.

"Въпреки делничния ден, усеща се активност. Българите се връщат при нас. Решението за пътуване само с лични карти е от полза за всички", казва търговецът Метин Доган.

Започнахме деня с добра новина, отбелязва Нуршен Халил. Според Христо Карагеоргиев оттук нататък в Одрин може да идват повече туристи.

"Българските туристи ще започнат да идват масово, на тълпи, през август, когато си тръгнат гастарбайтерите", гласи прогнозата на търговеца Ибрахим Халил Йозер.

Областният лидер  на управляващата Партия на справедливостта и развитието Белгин Иба разговарял с търговците в Одрин и обменил идеи с тях във връзка с новината за облекченото пътуване на българските граждани. Човекът на Ердоган очаква повече български туристи в Одрин и още по-активна търговия.