Политикът от турската Републиканско-народна партия Танжу Йозджан се изказа в парламента, че възнамерява да издигне турското знаме на гръцки острови в Егейско море, за които претендира и Анкара. Гръцкото знаме щял да го свали и да го прати в Атина с куриер, пише гръцкия "Етнос".
В Гърция има 18 острова и две малки скалисти островчета, които принадлежат на Турция. Турският президент много добре познава този казус, но засега предпочита да си затваря очите. А трябва да каже на Гърция: Свалете си знамето оттук, това е наша територия. Ние им подарихме на гърците 18 наши острова, ще отида там и ще издигна турското знаме, после ще сваля гръцкото и по куриер ще го изпратя на тяхното правителство, каза Йозджан.

В отговор на тази закана, представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието репликира: "Тези острови вие ги дадохте на гърците през 1923 г., когато управляваше Исмет Инюню."

Вестник "Етнос" припомня, че лидерът на Републиканско-народната партия Кемал Калъчдароглу преди няколко дни се обърна към премиера Бинали Йълдъръм с въпроса: "Ще ги върнете ли тези 18 острова, или не?"

Превод: БЛИЦ