Водите на три турски реки, които се вливат в Черно море, са замърсени с канцерогенни вещества, предаде турският информационен сайт Интернет хабер, позовавайки се на лабораторен анализ.
Проф. Байрам Йълмаз от медицинския факултет към университета Йедитепе, натоварен с изследването от валийството на окръг Ризе, Североизточна Турция, съобщи, че при направените анализи са били установени положителни за канцерогенни вещества проби на три места в черноморския регион.
Осъществени миналата година изследвания са показали, че замърсени с такива вещества са три реки в окръзите Трабзон, Ризе и Орду, Североизточна Турция. Тази година отново са взети проби от тези и други места в черноморския регион, чиито резултати трябва да определят реалното измерение на замърсяването. Те се очаква да бъдат съобщени в средата на септември.

Професорът уточни, че проблем във водите на тези реки представлява прекомерното количество органичен хлор, смесен с хлора, който хората изхвърлят във водата.  Информацията е на БНР. /БЛИЦ