Турският парламент одобри членове от конституционната реформа, които предполагат въвеждането на президентска форма на управление в страната. За това съобщава местната агенция  Anadolu. Проектът е внесен от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която е под ръководството на министър-председателя Бинали Йълдъръм.
Приетите поправки разширяват съществено президентските правомощия. Благодарение на тях държавният глава ще може да назначава министри, да издава укази, както и да предлага на референдум важни въпроси, свързани с промените в Конституцията. Освен това, президентът на Турция вече няма да е задължен да се отказва от партийно членство, нещо, което се налагаше по сега действащия закон.
 
Промените ще трябва да минат на още две гласувания, преди целият пакет реформи да бъде поставен на референдум, вероятно през пролетта.

Целият пакет се състои от 18 члена. Той следва да получи гласовете на най-малко 330 депутати от 550-местния парламент, за да стигне до всенародно допитване. ПСР има 316 депутати, а ПНД - 39.