Турският премиер Реджеп Ердоган пристигна днес на официално посещение в Багдад за разговори с иракските лидери по въпроси на сигурността и двустранната търговия, съобщи Би Би Си.
Ердоган е едва вторият ръководител на съседна на Иран страна, който посещава Багдад след американската инвазия за свалянето на иракския диктатор Саддам Хюсеин през 2003 г. Преди него иранският президент Махмуд Ахмадинеджад посети Багдад през март, но нито един арабски лидер не е идвал в страната от пет години насам.
Йорданският крал Абдула се очакваше да пристигне в началото на тази седмица, но визитата му беше отложена в последния момент от съображения за сигурност.

Очаква се разговорите на Ердоган в Багдад да бъдат фокусирани върху присъствието на бази на сепаратистката Кюрдска работническа партия /ПКК/ в граничните с Турция райони на Ирак, както и върху подписването на търговски споразумения и дискусии относно плановете на Ирак за реконструкция и чужди инвестиции. За иракското правителство самата визита на турския премиер е жизнено важна. Посещението на Ахмадинеджад засили усещането, че Ирак при новото си правителство, доминирано от шиити и кюрди, започва да изпада под иранско влияние. Правителството в Багдад силно желае да промени това впечатление, насърчавайки връзките с други страни от района, а Турция е първата, която се отзова, коментира кореспондентът на Би Би Си в Багдад. /БЛИЦ