Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган изрази резерви относно избора на датския премиер Андерс Фог Расмусен за следващ генерален секретар на НАТО и този начин косвено влезе в противоречие с вчерашното изявление на президента Абдуллах Гюл, предаде ДПА.
В телефонно интервю за телевизия Ен Ти Ви Ердоган каза, че в "ислямските страни" има "значително недоволство" от действията на Расмусен по време на скандала с публикуваните карикатури на пророка Мохамед в датски вестник в началото на 2006 г.
Именно тези страни призоваха Турция да използва ветото си в НАТО, за да блокира избора на Расмусен, обясни премиерът. Ердоган подчерта, че неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) има принципи, които той не би могъл да наруши.
Турският премиер съобщи, че е говорил с Расмусен по телефона в петък и му е казал, че турският народ е обезпокоен от позицията му в скандала с карикатурите, съобщи Ройтерс.
Расмусен отказа да се извини за карикатурите през 2006 г., които бяха посрещнати с възмущение в ислямския свят, предизвикаха безредици и нападения срещу датските посолства в различни мюсюлмански страни.
Ердоган отбеляза също така, че датското правителство не е отговорило на исканията на Анкара да бъде закрит кюрдскоезичния канал Рой ТВ.
Все пак турският премиер не заяви директно, че ще наложи вето на избора на Расмусен за поста генерален секретар на НАТО, който трябва да стане с консенсус. Мандатът на настоящия генерален секретар на алианса, холандеца Яп де Хоп Схефер, изтича на 31 юли. /БЛИЦ