Турски съд осъди американския пастор Андрю Брънсън на 3 г., 1 месец и 15 дни затвор по обвинения в тероризъм. Но съдът в Измир обяви, че Брънсън няма да влезе в затвора, тъй като е лежал две години в ареста. Съдът същотака отменя домашния арест и забраната за пътуване, премахва всички рестрикции, информира "Дейли сабах".

По-рано прокуратурата на Турция по делото срещу американския пастор Андрю Брънсън поиска 10 г. затвор по обвинения в тероризъм. Държавното обвинение също така поиска от съда да отмени домашния арест и да се позволи на пастора свободно да пътува извън Турция.

Адвокатът на обвиняемия заяви, че това означава, че Брънсън ще бъде свободен незабавно да напусне страната.
 

През последните две години Брънсън беше в ареста. От 25 юли е под домашен арест заради здравословни проблеми. На три пъти турският съд отказа да го освободи.
 

Процесът срещу пастора беше възобновен днес с четвъртото изслушване в съда в Измир. Той се яви в залата, облечен в черен костюм, бяла риза и червена вратовръзка. Съпругата му присъства на заседанието.

"Не разбирам как това се свързва с мен", отговори той, след като съдията разпита един от свидетелите. Брънсън отбеляза, че съдията пита свидетеля за случай, в който не е замесен.

Американецът е обвинен, че е шпионирал в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК) и "Гюленистката терористична група", която е обвинявана от Анкара за опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Случаят с пастора обтегна отношенията между Турция и САЩ, след като Вашингтон наложи санкции заради задържането на Брънсън.

Вчера американската медия NBC съобщи, че между Вашингтон и Анкара е сключено тайно споразумение Брънсън да бъде освободен.

Евангелисткият пастор от Северна Каролина живее в Турция от повече от 20 г.