Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Швеция не трябва да очаква Анкара да одобри кандидатурата й за НАТО, без да й върне "терористи", а шведски и финландски делегации не трябва да идват в Турция в опит да я убедят да подкрепи кандидатурите им за Алианса, съобшава "Ройтерс".

По-рано днес Финландия и Швеция официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО - решение, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна.

Очакванията са процесът за придобиване на членство да отнеме само няколко седмици въпреки възраженията на Турция.

В реч пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган подчерта, че страната му има чувствителност към защитата на своите граници от атаки на терористични организации.

Той изтъкна, че съюзниците от НАТО никога не са подкрепяли Турция в борбата й срещу кюрдските въоръжени групировки, включително кюрдските отряди за народна отбрана (YPG).

Разширяването на НАТО има смисъл за нас само ако е пропорционално на уважението, което ще бъде показано към нашата чувствителност, посочи президентът.

Турция твърди, че Швеция и Финландия приютяват лица, които са имали връзки с бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК) или са последователи на мюсюлманския духовник Фетхулах Гюллен, когото Анкара обвинява в организиране на опит за преврат през 2016 г.

Преди дни бе съобщено, че двете скандинавски страни не са дали одобрение за репатрирането на 33 души, поискани от Турция за предполагаеми връзки с групировки, считани от Анкара за терористични.

"Значи няма да ни върнете терористи, но ни молите за членство в НАТО? НАТО е организация за сигурност. Следователно не можем да кажем "да" за това тази организация за сигурност да бъде лишена от сигурност", категоричен бе Ердоган.

НАТО и Съединените щати обаче заявиха, че са уверени, че Турция няма да попречи на членството на Финландия и Швеция.