В началото на седмицата ирландската рок група U2 обяви подробности за световното си турне “360”. То ще стартира на 30 юни с концерт на стадион “Ноу Камп” в Барселона и ще премине през 14 европейски градове преди да стъпи в Чикаго през септември за първата изява на групата на американска земя.
Спонсор на световното турне на ирландците ще бъде канадската фирма Research in Motion, разработчик и производител на популярния смартфон BlackBerry.
Този факт може да изненада някои хора, тъй като са известни връзките на U2 с гиганта Apple, датиращи от няколко години. Групата участва в рекламни кампании на iPod, а Apple дори пусна специално издание на музикалния плейър на фирмата - U2 iPod.
В обявлението на турнето, публикувано на официалната уеб страница на групата, мениджърът й Пол МакГинес казва, че “това турне бележи първия етап от една връзка и споделена визия между RIM и U2, от която се очаква да доведе до нови пътища за разширяване на мобилното музикално преживяване на платформата BlackBerry за феновете на U2”. /TechNews.bg