Командващият елитните ирански Бригади Ал Кудс генерал Касем Сюлеймани беше убит при ракетен удар по летището на Багдад, съобщи иракската държавна телевизия, цитирана от Франс прес.

При удара по автоколона на багдадското летище има общо осем убити. Освен Сюлеймани сред тях е и вторият по значение човек в подкрепяната от Иран коалиция от иракски паравоенни групи Хашд аш Шааби Абу Махди ал Мухандис.

"Американските и израелските врагове са отговорни за убийството на муджахидина Абу Махди ал Мухандис и на Касем Сюлеймани", заяви говорителят на Хашд аш Шааби Ахмед ал Асади, цитиран от Ройтерс.

Пожелали анонимност американски официални представители заявиха за Ройтерс, че САЩ са нанесли удари в Багдад по "две свързани с Иран мишени".

Иракското военно командване заяви, че три ракети "Катюша" са ударили две коли близо до товарния терминал на международното летище на Багдад.

Във вторник членове на подкрепяни от Иран иракски милиции щурмуваха посолството на САЩ в Багдад в отговор на американски въздушни удари по бази на Хашд аш Шааби, в които бяха убити 25 души. САЩ нанесоха тези удари на иракска територия като ответна мярка на убийството при ракетен обстрел на американски цивилен подизпълнител в Ирак, допълва БТА.