Силите за специални операции (ССО) на Украйна публикува актуализирана информация за загубите на руските сили в резултат на украинската атака по щаба на Черноморския флот на Руската федерация и десантния кораб "Минск" в Севастопол.

ССО информират, че след поразяването на щаба на руския Черноморски флот са убити 34 офицери, съобщава "УНИАН". Сред тях е командирът на руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов. Други 105 руски военни са ранени, а сградата на щаба не подлежи на ремонт.

"Предвид факта, че БДК "Минск" трябваше да застъпи на бойно дежурство на следващия ден, на кораба е присъствал личният състав. Убити са 62 руски военни", добавят от ССО.

Загиналият командир на руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов е имал най-високото звание сред всички загинали офицери в Украйна.

За живота му се знае много малко. Започва военната си служба на съветски патрулен кораб. Служил е в Тихоокеанския и Северния флот, съобщават световните издания.

На 10 август 2022 г. със заповед на министъра на отбраната на Руската федерация е назначен за изпълняващ длъжността командир на Черноморския флот, заменяйки на този пост адмирал Игор Осипов.

На 4 септември 2022 г. в съответствие с указа на президента на Руската федерация той е назначен за командир на Черноморския флот, а на 7 октомври се проведе тържествена церемония по встъпване в длъжност на новия командир.

Украинските въоръжени сили са отбили атака на руските сили в района на Клещеевка и седем атаки в района на Мариинка.

Както се отбелязва в съобщение на страницата във Фейсбук на Генералния щаб на украинските въоръжени сили, през денонощието са възникнали 17 военни сблъсъци, съобщава "УНИАН". Оперативната обстановка в източната и южната част на Украйна остава тежка.

"В Бахмутско направление бойците от ВСУ успешно отразиха противникова атака в района на Клещеевка в Донецка област. Противникът нанесе въздушен удар в района на Северна Донецка област", съобщиха от Генералния щаб.

От там допълниха, че в това направление са попаднали под артилерийски и минометен обстрел над 25 населени места.

В Мариинско направление в рамките на 24 часа украинските въоръжени сили успешно отблъснаха седем атаки на руската армия непосредствено в района на Мариинка в Донецка област. Освен това руските сили са се опитали да възстановят загубената позиция в района на Новомихайловка в Донецка област, но неуспешно. Руснаците са нанесли въздушен удар в района на това селище.

В Купянското направление руските части са нанесли въздушни удари край Синковка, Ивановка, Кисловка, Харковска област, като над 10 населени места са подложени на артилерийски и минометен удар.

В Лиманското направление на въздушни удари от руснаците са били подложени населените места Надежда, Невское, Белогоровка в Луганска област и Спорное, Васюковка в Донецка област, а над 15 населени места са пострадали от артилерийски обстрели.

В Авдиевско направление повече от 10 населени места са били подложени на артилерийски и минометен обстрел, а в Шахтьорско направление руската армия е нанесла въздушен удар в района на Урожайни в Донецка област. Около 10 населени места са подложени на артилерийски и минометен обстрел.

Освен това в Запорожското направление руските сили са нанесли въздушни удари край Ивовой и Работино, Запорожка област, като на артилерийски и минометен обстрел са подложени около 30 населени места.

В Херсонско направление са нанесени въздушни удари по Берислав, Одрадокаменка, Олговка и Лвов в Херсонска област. Руската армия обстрелва с артилерия и минохвъргачки и около 10 населени места.

„Същевременно украинските сили продължават настъпателната операция в Мелитополското направление, настъпателните (щурмови) действия в Бахмутското направление, като нанасят загуби на руските войски в жива сила и техника, изтощават противника по цялата фронтова линия“, се казва в съобщението.

В Северско и Слобожанско направления руската армия увеличава плътността на минно-взривните заграждения по държавната граница на Украйна. Противникът нанася въздушни удари край Леоновка, Черниговска област, Поповка и Пономаренко, Сумска област, а над 25 населени места са подложени на артилерийски и минометен удар.

В завзетия от руснаците Мариупол украински партизани са спряли тока на базата на руските сили.

Това съобщи в Telegram съветникът на кмета на града Пьотр Андрюшченко, информира "УНИАН". Той отбелязва, че силите на съпротивата в града са неутрализирали трансформаторните инсталации, които осигуряват електричество на руската база.

„Акцията беше придружена от ярки специални ефекти под формата на черен дим“, коментира Андрюшченко.

Показани са и кадри от акцията на партизаните.

Руски подразделения за противовъздушна отбрана късно снощи са отблъснали няколко атаки на украински безпилотни самолети над Белгородска и Курска област, като са унищожили общо най-малко 11 дрона, съобщава руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

В няколко отделни публикации в приложението "Телеграм" министерството съобщи, че седем дрона са били свалени над Белгородска област и четири - над Курска област. Ведомството не предостави информация за евентуални щети или пострадали в резултат на атаките.

Москва рядко разкрива подробности, освен ако щетите не са по гражданска или невоенна инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

Белгородска и Курска област граничат с Украйна и многократно са ставали обект на нападения с дронове в хода на войната, която Русия започна срещу своята съседка през февруари 2022 година.

Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди информацията от независими източници

Същевременно тази нощ руските сили са отблъснали нова атака срещу кримското пристанище Севастопол, като са свалили една ракета, съобщи назначеният от Русия губернатор на града Михаил Развожаев, цитиран от Ройтерс.

Развожаев, позовавайки се на предварителни данни, заяви, че руската авиация е свалила една ракета близо до военното летище "Белбек".

В последствие е била отменена тревогата за въздушно нападение. Трафикът по основния мост, свързващ русия с Крим, е бил възстановен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук