Индийско издателство стана обект на остри критики, след като публикува учебник, съветващ децата да задушават малки котенца като научен експеримент. Учебникът, който е използван в стотици школа в Индия, описва опит, при който едно коте е затворено в кутия с дупки, а друго - в такава без.
"Сложете по едно малко коте във всяка кутия. Затворете кутиите. След известно време ги отворете. Ще видите, че котето в кутията без дупки е умряло", пише в учебника.  Активисти за защита на животните, а и доста от самите училища, се обявиха против текста и призоваха издателя да го премахне от следващите издания. 

"Подобен експеримент е пълна глупост, а и застрашава и животните, и децата", казва  Видхи Мата, говорител на Федерацията на индийските организации за защита на животните. Тя допълни, че до момента не знае някое дете в действителност да е провело експеримента.

Индийски учебници и друг пък са шокирали със странни и неверни текстове. Преди време например в един от тях било посочено, че жените били виновни за безработицата в Индия, а в друг - че Япония е пуснала ядрени бомби над САЩ през Втората световна война.