Попълнете търсена ключова дума или фраза

Учени: 2016 г ще бие температурните рекорди!

https://blitz.bg/svyat/ucheni-2016-g-shche-bie-temperaturnite-rekordi_news406962.html Blitz.bg

Специалистите свързват небивалите жеги с влиянието на Ел Ниньо

Ню Йорк, САЩ 21 Апр. 2016, 22:01 4818 прочита 0 коментара
Годината започна с рекордно високи температури, като аномалията е свързана до голяма степен с усилващото се влияние на Ел Ниньо. Последните 11 месеца са били най-топлите за цялото време, през което се правят научни наблюдения.
Ел Ниньо е циклично природно явление, което представлява аномално затопляне на повърхността на Тихия океан, като по този начин значително се изменя времето по цялата земя. Този феномен се наблюдава на интервали от 2 до 7 години и обикновено е съпътстван с екологични катастрофи: засушаване; пожари; проливни дъждове; внезапно затопляне на огромни територии от гъстонаселени райони, които водят до гибелта на много хора; унищожаване на животните и реколтата в различни райони на Земята, съобщава ТАСС.<br /> <br /> Заради безпрецедентните горещини в Африка и Южна Азия вече се стигна до гибелта на стотици хора, а по-рано Ел Ниньо унищожи повече от половината реколта в страните от Централна Америка. Докато в засушаване тормози Африка, Индия и Бразилия, в Аржентина и Тексас проливни дъждове доведоха до наводнения. <br /> <br /> Ефектът на Ел Ниньо обаче постепенно намалява, твърдят експерти на Националния агенция на океанските и атмосферните изследвания (National Oceanic and Atmospheric Administration). Очаква се все пак температурите да започнат полека-лека да се понижават още в края на настоящата година.<br /> <br /> <strong>Превод: БЛИЦ</strong><br /> &nbsp;

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам