Възможно ли е бързото изменение на климата да предизвика смъртта на цялото човечество? Вече днес промените се усещат под формата на необичайни топлинни вълни, урагани и наводнения, горски пожари и други. 

Учените отдавна предупреждават, че игнорирането на всичко това ще причини страдание за цялото човечество, съобщава Live Science.

Ако говорим директно за въздействието на изменението на климата, тогава най-вероятно това няма да може да провокира изчезването на човечеството. Но животът на тези хора, които ще останат на планетата и ще бъдат разпръснати по малки острови, ще изглежда точно така, както са свикнали да го изобразяват в много постапокалиптични филми. 

Майкъл Ман отбеляза, че няма нито един сценарий, в края на който хората да измират поради климата, но стотици милиони хора все още ще бъдат застрашени. Те няма да имат достатъчно храна и огромни територии ще бъдат наводнени с вода, земята им ще стане необитаема. В резултат на това може да възникне глобален конфликт.

Най -основното притеснение е, че парниковият ефект може да доведе до повишаване на температурата на въздуха толкова много, че човек просто не може да живее в такива условия. Люк Кемп смята, че това е единственият вариант, който може да провокира смъртта на хората поради факта, че климатът ще се промени напълно. Подобен ефект възниква, когато планетата отделя много по-малко топлина, отколкото поглъща. В същото време океаните ще се изпарят, докато не загубят напълно водата си и животът на Земята стане невъзможен. 

Превод: БЛИЦ