Китайски учени откриха в природата минерал, който е 1,5 пъти по-твърд от диаманта.
Списание “Ню Сайънтист”, което пише за откритието, смята, че заради новия минерал диамантите могат да изгубят популярността си сред онези, които се занимават с индустриален добив.
Диамантът изгуби статута си на “най-твърд материал” още, когато стана известно за създаването на свръхтвърди изкуствени наноматериали. Сега обаче рядкото природно вещество остави далеч зад себе си и тях, посочва Newsru.
Пан Цзъчен от университета в Шанхай и негови колеги са провели опити на атомно ниво с два материала: вюрцит нитрит на бора, който има сходна с диаманта структура и лонсдейлит /хексагонален диамант/, който както и диамантът се състои от въглерод.
Експериментите на китайските учени са показали, че вюрцитът е по-твърд от обикновения диамант с 18 %, а лонсдейлитът – с 58 %. Двата материала се срещат в природата в много малки количества, а могат да бъдат получени и в лабораторни условия.
Подобни опити е провела и Наталия Дубровинска от университета в Хайделберг. Според нея получените резултати са изключително важни, но тези вещества много трудно се добиват и едва ли в близко бъдеще ще могат да започнат да се прилагат широко в практиката. /БЛИЦ