Този ден можеше да си остане за семейство Первухини като всички останали – живееха в малка къща в село Тетеревино, на около 10 часа път на юг от Москва, по посока на украинската граница. В тяхното скромно жилище нямаше газ, но пък за сметка на това имаше много деца – три момченца и три момиченца, които трябваше да бъдат нахранени, затова вечерта на 2 февруари майка им отишла в гората за дърва за печката. За старша назначила Юля – момиче на 10 години.
Пожарът започнал неочаквано. Децата си играели в съседната стая, когато едно от момченцата извикало: "Ние горим!" Не му повярвали веднага, а когато отишли да проверяват, оказало се, че половината къща вече е обзета от пламъците. "В паниката по-малките започнали да се крият от пушека под леглата, а Юля се опитала да потуши пожара с вода", разказа съселянката им Татяна за "Московски комсомолец", цитиран от "Руски дневник". Вече било невъзможно да се справи с такъв пожар, а огънят преградил изхода на къщата. Но Юля не се паникьосала.

"Осъзнавайки, че тя е отговорна за по-малките деца, Юля заповядала на братята и сестрите си да излязат от скривалищата си и да се съберат около нея. След като се убедила, че всички деца са налице, Юля разбила прозореца на стаята. След това взела намиращите се наблизо одеяло и яке и ги изхвърлила през прозореца", съобщават от регионалната служба на МЧС (Министерство на извънредните ситуации). Момичето едва не се задушило от дима, докато спускало на двора по-малките си братя и сестри. И едва след като предала на притичалия на помощ съсед най-малкия, само на година и половина, брат, девойката загубила съзнание.Както съобщават от МЧС, момичето дошло на себе си вече у съседите. Тя отново и отново брояла братята и сестрите си, за да е сигурна, че никого не е забравила. Спасявайки ги от огъня, Юлия получила отравяне от изгорелите газове, наложило се да бъде хоспитализирана. Но лекарите съобщават, че с нея всичко е наред и тя не се смята за герой, а просто обича семейството си и много се страхува да не загуби някой от близките си.

Огънят напълно унищожи техният дом, покъщнината и документи им. По предварителни данни причината за пожара е неизправност в електрическата инсталация. Засега семейство Первухини временно живеят при роднини, а съселяните им помагат с продукти, дрехи и пари. От селската администрация обещаха да им съдействат за ново жилище.