Затворените видео системи може да помогнат на охранителите да следят за пистолети на места като летища, но ръчната проверка на всеки човек на всеки екран е все още трудоемка. Именно с това и други приложения в предвид, учени от Университета в Гранада, Испания наскоро разработиха система, която автоматично разпознава оръжия във видео кадри.

Въпреки че технологията за разпознаване на предмети съществува от известно време, едно от интересните неща в новата система е, че използва изкуствен интелект (AI). Който непрекъснато се учи от своите успехи, ставайки все по-добър в идентифицирането на пистолети с течение на времето.

AI анализира видео в реално време, вземайки сръвнявайки пет кадъра в секунда. Ако забележи пистолет, системата сигнализира и огражда оръжието в червената рамка на екрана. Системата е била изпробвана с филми,  като „Криминале” (Pulp Fiction) и „Мисията невъзможна” (Mission Impossible), при които картината е с относително ниско качество, но системата е в състояние да забележи появата на пистолети с точност над 96,5%.Източник: "Монитор"