Модернизираният ударен хеликоптер Ка-52М “Алигатор” ще получи възможност да използва крилата ракета с обсег от 100 км.

“Обновеният Ka-52M ще може да носи най-нови крилати ракети “Изделие 305”. Тази хеликоптерна крилата ракета може ефективно да порази всякакви наземни цели - включително бронетанкови машини - на разстояние до 100 км”, заяви източник във военно-промишления комплекс.

Събеседникът добави, че модернизираният “Алигатор” има подобрена система за наблюдение и навигация, подобрена е авиониката на пилотската кабина и пропелерната група, пише "Поглед инфо".

По-рано друг източник в отбранителната промишленост каза на агенцията, че „Изделие 305“ е преминало бойни изпитания в Сирия. По време те съвпадат с изпитването в условия на реална битка на модернизирания атакуващ хеликоптер Им-28НM “Нощен ловец”.

Тогава в медиите се появи първото споменаване на „Изделие 305“. Обхватът на полета е скромно обозначен - „над 25 километра“. Данните за координатите на целта се въвеждат в ракетата преди изстрелването.


„Изделие 305“ преодолява по-голямата част от пътя под контрола на инерционна навигационна система, а когато се приближава до целта, главата на насочването се включва.

Ракетата е оборудвана с високо чувствителни сензори, работещи в различни диапазони на спектъра. Ракетата може да се ръководи от маркировката на обозначението на лазерния далекомер-цел, топлината, излъчвана от целта, както и да излъчва картината от камерата до пилотската кабина на хеликоптера.

Оръжието е защитено от смущения, в състояние е да различи целта сред инфрачервени капани и да работи в режим "изстреляй-забрави".

Обхватът на ракетите от сегашния арсенал от бойните хеликоптери на руските Въздушно-космически сили не надвишава 15 километра. Новите оръжия ще позволят на фронтовата авиация да поразява цели, без да влиза в зоната на ПВО на противника.

Превод: В. Сергеев