В Украйна обобщиха резултатите от условния бой между Су-27 и F-15 в рамките на авиационното учение "Чисто небе - 2018".

Многоцелевият изтребител от четвърто поколение Су-27, който е на въоръжение в украинските ВВС, на дистанция от 1 до 1,5 км, се е представил по-добре от F-15C Eagle на Националната гвардия на САЩ. Видео от "схватката" е публикувано от "Военнната телевизия на Украйна". От двете страни в маневрите са били задействани по 4 -5 самолета. 

Старшият щурман на авиационна бригада Александър Мостовой разказва, че Су-27 е победил във въздушния бой заради по-голямата си маневреност. Това е станало възможно благодарение на по-добрата "механика", с която е бил оборудван самолета.

Авиационните учения "Чисто небе - 2018" се провеждат в Хмелницка и Виницка области от 8 до 19 октомври. Заедно с Украйна в тя участват и страни-членки на НАТО: Белгия, Дания, Великобритания, Холандия, Естония, Румъния, Полша и САЩ.

Съветският/руски многоцелеви, високоманеврен и летящ при всякакви климатични условия изтребител-прехващач Су-27, предназначен за завоюване на превъзходство във въздуха, е разработен от конструкторското бюро Сухой. Един от главните конструктори на изтребителя и няколко негови модификации е Героят на Русия Михаил Симонов.

Първият полет на Су-27 е на 20 май 1977 г. Серийното му производство започва през 1982 г. в Комсомолск на Амур. През 1984 г. изтребителят е приет нъ въоръжение в съветската армия./БЛИЦ