Украйна поиска от Русия кредит от 5 милиарда долара, които, ако бъде подписано съответното споразумение, ще бъдат използвани за разплащане за потребения от украинската страна газ. Това съобщи агенция УНИАН, като се позова на и.д. министър на финансите на Украйна Игор Умански.
Този кредит ще отиде за закупуването на газ, каза той. Умански отбеляза, че се обсъжда възможността за откриването за същата цел на кредитна линия от Световната банка и привличане на други кредитни ресурси. Освен това Украйна обсъжда с Газпром варианти за разрешаване на въпроса за заплащането за газа.
По-рано днес руският вицепремиер и министър на финансите на Русия Алексей Кудрин съобщи, че премиерът на Украйна Юлия Тимошенко официално е поискала от Русия кредит от 5 милиарда долара. Двете страни провеждат консултации. Русия засега не е приела решение по повод отправеното искане.
РИА “Новости” припомня, че от октомври 2008 г. Украйна навлезе във финансова и икономическа криза, настъпила в резултат на световната криза. Много заводи и предприятия спряха производство поради липсата на търсене на продукцията им. Стотици работници не получават заплата или тя им се плаща със закъснение. /БЛИЦ