Руската стратегическа крилата ракета "въздух-земя" Х-101 е била свалена над Виницка област в Украйна с помощта на обикновена картечница. Това съобщи управителят на Виницката областна военна администрация Сергей Борзов по време на видеообръщение сутринта на 15 март. 

"Що се отнася до крилатата ракета, която е била свалена преди два дни над територията на Виницка област. Тя е била свален с обикновена картечница. Тя е летяла много низко. Уж тази Х-101 е "свръхсъвременна" и свръхскъпа ракета.

Виждаме с какво може да я сваляме. Затова призовавам всички, които има с какво, пробвайте да я свалите. Те летят много ниско и почти винаги по едно и също време", каза Борзов.  

Той съобщи още, че във Виницка област сутринта на 15 март е имало ракетен обстрел. Ракетата обаче е паднала в полето, пострадали няма. 

Предистория: 

На 6 март руските сили нанасят ракетен удар по летището на Виница от акваторията на Черно море с помощта на стратегически бомбардировачи. Изстреляни са общо осем ракети, вероятно Х-101, чиято дължина на полета е около 5500 километра. Загинаха най-малко 10 души.  

По-рано разследващият журналист Христо Грозев от Bellingcat , позовавайки се на свои източници, съобщи, че руският президент Владимир Путин "много се е разлютил", когато е разбрал, че руснаците са обстреляли Виницкото летище с най-ценните ракети, които в Русия са не повече от 1000.  

"След като е бил информиран, че 8 ракети, много скъпи ракети, от онези, които са много малко в запасите на Русия, са били изстреляни по Виница, Путин изпаднал в ярост, защото са му докладвали, че тези ракети са най-ценните и като цяло не са повече от 1000", казва Грозев. 

Грозев отбеляза също, че, вероятно, на Путин не се докладва цялата картина за руското нахлуване, в частност факта, че практически 100% от населението се отнася негативно към руските окупатори. По думите на Грозев, хората по вертикала се боят от Путин да докладват такива неща.