Руската армия напълно завзе и контролира град Северодонецк. Въпреки превъзходството на руските части, украинските бойци удържаха града седмици наред.

От химическия завод "Азот", който беше последната крепост на украинските бойци, са изведени над 800 цивилни. До късния съботен следобед там продължаваха да се водят сражения.

По последни данни, сепаратистите от Донбас и руската армията вече са в предградията и на съседния град Лисичанск, който се намира на отсрещния бряг на река Северски Донец.

Силите на ЛНР вече са на три пункта в Лисичанск, ликвидираха "Душман"

"В момента руските окупатори напълно са завзели и контролират град Северодонецк. ВСУ се оттеглиха на по-подготвени отбранителни позиции", съобщи ръководителят на Северодонецката градска военно-гражданска администрация Олександър Стрюк, цитиран от УНИАН.

По думите му, жителите могат да напуснат превзетия Северодонецк само към окупираната територия.  

Той отбеляза още, че местни хора, които са били на територията на завода "Азот", вече напускат територията му.

"Хората преживяха почти три месеца в укритията и подземията, доста им е трудно емоционално и психологически. Имат нужда от медицинска и психологическа помощ", подчерта Стрюк.

С превземането на Лисичанск и Северодонецк проруските части установяват почти пълен контрол на Луганска област, която се е самообявила като Луганска народна република и е призната единствено от Москва.

90% от Северодонецк е разрушен според губернатора на Луганска област. В града са останали не повече от 10 хиляди души при население от близо 100 хиляди преди руското нашествие. Украинското командване даде заповедта за изтегляне, за да прегрупира отбраната на Луганска и Донецка области на по-добре укрепени позиции.

Британският премиер Борис Джонсън изрази опасения, че ако Русия постигне целите с в Източна Украйна, това ще има опасни последствия както за международната сигурност, така и за Киев.

"Твърде много страни смятат, че това е европейска война, която е ненужна и следователно ще се увеличава натискът украинците да бъдат насърчени - а може би принудени - да постигнат лош мир", заяви Джонсън.

През последния месец Украйна е получило близо 200 155-милиметрови оръдия и гаубици по стандартите на НАТО. Това значително е подобрило боеспособността на армията според министъра на отбраната Олексий Резников. Същевременно Русия заяви, че всеки ден унищожава доставени от Запада бойни машини.