Запознайте се с Кейти Бaуман – 29-годишното момиче, успяло да улови първата снимка на черна дупка в историята на човечеството, доказвайки окончателно теориите на Стивън Хокинг и редица други учени от последните десетилетия.


Тя всъщност води екип, който е в основата на историческия фотос. Той се е занимавал с изработката на алгоритъм, чрез който успешно да се комбинират различни телескопи по света, за да изградят снимката от данни с колосални размери – над 8 ПЕТАбайта информация (или 8 милиона гигабайта).

А само преди 3 години Бауман е завършващ студент в Масачузетския технологичен университет (MIT). Именно тогава тя си задава въпроса дали може да се превърне в модерния Галилео, заснемайки за първи път истинска черна дупка – малък космически обект, толкова плътен, че от гравитационното му привличане не може да избяга дори светлината (правейки го на практика невъзможен за заснемане).

Тя осъзнава, че за тази задача няма да свърши работа обикновен телескоп, защото няма как да се намери толкова голяма леща – за да се заснеме подобен обект, размерът на лещата трябва да е с диаметър от 10 хил. км.

И без да е учила астрофизика, компенсирайки със знанията си по електрическо инженерство и компютърни технологии, тя поема тежката задача да измисли и напише специален алгоритъм, който да използва изкуствен интелект и огромни бази от данни, за да събере снимки от различни радиотелескопи на планетата и да създаде първата снимка на черна дупка.

Алгоритъмът днес се казва CHIRP (Continuous High-resolution Image Reconstruction using Patch priors, или Продължително високорезолюционно снимко-преконструиране, използвайки пач приоритети. Тя пренася работата си в Центъра за астрофизика на Харвард, MIT и 200 астрономи, които насочват общо 8 телескопа към черната дупка в центъра на Месие 87 – галактика в клъстъра Дева, само на 55 млн. светлинни години от земята – разстояние, което на практика е невъобразимо – 5 20 300 000 000 000 000 000 км.

Три години и общо 8 милиона гигабайта информация отнемат на екипа да направи това, което днес вече е публично знание за целия свят. Ето го и поста във Фейсбук на Кейти Бауман, минути преди първата снимка на черна дупка да се изчисли на екрана й.

Гледам и не мога да повярвам, докато първата снимка на черна дупка, която направих, се сглобява от алгоритъма пред очите минаписа Кейти Бауман

Няколко часа по-късно от Масачузетския технологичен университет публикуваха и снимка, сравняваща труда на Кейти с този на Маргарет Хамилтън – жената, написала над десет тома с код, за да се осъществи мисията човек да стъпи на Луната. 

Кейти (вляво) позира пред дисковете със събраната от алгоритъма информация.
В средата е Маргарет Хамилтън - жената, която е написала толкова книги код, за да пратим човек на луната
Вдясно е "Окото на Саурон", както наричат повечето интернет потребители първата снимка на черна дупка

Информацията, която алгоритъмът на Кейти е събрал, се равнява на 677 963 000 000 печатни страници или повече от 1 млрд. книги.