Изследователи от Германия откриха подводница на Вермахта, която е потънала в Атлантика край Азорските острови точно преди 75 години, съобщава фондацията Rebikoff-Niggeler, цитирана от БГНЕС. 
Сдружението с идеална цел Rebikoff-Niggeler (FRN) е основано през 1994 година на Азорските острови. Едно от основните направления в дейността на е наблюдението на обитатели на подводната среда, но освен изследователските проекти фондацията прави и документални филми.

Германските учени Кирстен и Йоахим Якобсон откриват миналата година през септември подводницата U-581 на дълбочина около 900 м до остров Пику. Останките от подводницата са обраснали със студеноводните корали и така на лобното място се е образувал изкуствен дълбоководен риф.

Откритието е направено с помощта на батискафа LULA 1000. Останките са интересни за историци и биолози, които могат да проучат как и защо се образуват и развиват дълбоководните рифове.

Точно преди 75 години в нощта срещу 2 февруари 1949 година подводницата влиза в пристанището на португалския град Орта. Заедно с още една германска подводница, която към този момент е била повредена и трябвало да напусне пристанището през нощта. Подводницата е била открита от британския ескадрен миноносец Westcott, който започнал да я преследва. Югозападно от остров Пику миноносецът изстрелял торпедо, което пробива опашната ѝ част. Подводницата започнала да се пълни с вода и да потъва.

Командирът взел решение да евакуира екипажа и да потопи подводницата, за да не попадне тя в ръцете на врага. На борда е имало 46 души. От тях са се спасили 42-ма, които попаднали в британски плен.