Сривът в курса на рублата и цените на суровините хвърлиха в криза руския режим. Президентът Дмитрий Медведев не иска повече да играе по свирката на Владимир Путин, пише в своя статия швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг", предаде Дойче веле.
Дмитрий Медведев цени интернет. През първата година от президентския си мандат той повиши значението на интернетната страница на Кремъл. Миналата седмица неговите пиар-стратези публикуваха там списък с имената на сто личности, като "резервен кадър на президента". Това са медиийни звезди, бизнесмени, бъдещи политици. Медведев работи върху създаването на самостоятелен властов фундамент.
Медведев се осмели да критикува Путин.
На втори март миналата година Медведев, когото руският властелин Путин инсталира за свой приемник, спечели убедително президентските избори. Сега почти година по-късно Медведев го избива на самостоятелност и иска да се отърси от репутацията на "чирак при магьосника". В средата на миналия месец президентът за пръв път разкритикува публично своя предшественик и сегашен премиер. "Правителството реализира само до една трета изискваните от мен мерки за преодоляване на финансовата криза", каза Медведев. Цяла Русия затаи дъх. От години не беше имало публична критика срещу Путин.
Двойното господство в Москва, наричано още "тандем-демокрация", се оказа неудача. Срещу икономическата криза се противодейства несполучливо. Войната в Грузия, както и газовият конфликт навредиха на имиджа на Русия. "Има само двама отговорни - Путин и Медведев", казва опозиционерът Борис Немцов. В началото на месеца той представи своята нова книга "Путин и кризата". Немцов смята, че нито Путин, нито Медведев ще трябва да отговарят за грешките.
Путин все още държи юздите в свои ръце. Тъкмо поради това обаче той носи отговорността за грешките през последната година. Войната в Грузия уязви репутацията на Русия пред Запада. Страната отново минава за експанзионистка военна сила. Още по-тежки вреди причини газовият конфликт с Украйна в края на годината.
Поради премерването на силите между Киев и Москва за цените на природния газ дори и прокремълският политолог Игор Юргенс констатира, че "Путин изглежда много уморен и че е белязан от газовия конфликт". Ръководството в Москва лекомислено съсипа името на Русия като благонадежден енергиен доставчик.
Край на соловите изпълнения?
И друго зло заплашва тази година тандема Путин-Медведев. От началото на международната финансова криза рублата изгуби 35 процента от стойността си. Цената на петрола падна от 150 на 45 долара за барел. На бензиностанциите бензинът обаче се продава все още толкова скъпо както преди. Досега Путин реагира на кризата със солови изпълнения. "Подкрепата за курса на рублата стопява ненужно държавни резерви", критикува анализаторът Евгени Гавриленко.
Освен това отпускането на щедри кредити на приятели-олигарси подкопава доверието в държавните институции. Дори и налегнатите от политическа апатия руснаци няма вечно да търпят арогантността на властта. Опозицията се надява на евентуален демократичен обрат или на това, че и на Медведев може да му писне. Миналата седмица той уволни четирима назначени от Путин губернатори и ги замени, както сам се изрази, със "свежа кръв". /БЛИЦ