Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен публикува туит за последиците от войната в Украйна. По нейна информация загубите на въоръжените сили на Украйна са 100 000 души, а цивилните жертви са 20 000 души. Това тя съобщава във видео, предава УНИАН.

Няколко часа, след като съобщението й бе публикувано в социалната платформа Туитър обаче, бе изтрито.

От изявлението на фон ден Лайен не става ясно от къде точно е взела данните.

Ръководителката на Европейската комисия обяви по-рано, че ще работи с Международния наказателен съд по създаването на специализирана институция, която да се занимава изцяло с престъпленията на Русия.

Урсула фон дер Лайен обеща, че ЕК, заедно с партньорите си ще гарантира, че Русия ще си плати за разрушенията, които е причинила с действията си и ударът, който е нанесла по икономиките на всички страни.

Според Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, от началото на нахлуването Русия е загубила 88 880 войници. Само през последното денонощие броят на загиналите от руска страна е 500 души.

Русия губи и техника, ето каква:

Танкове – 2914

Бойни бронирани машини – 5872

Артилерийски системи – 1902  

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна коментира информацията на ръководителката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Според началника на отдела за връзки с обществеността на въоръжените сили на Украйна Богдан Сеник, тези цифри не могат да бъдат потвърдени.

По думите му, ако се търси отговорност на Русия за действията й, то Украйна напълно би подкрепила подобно действие.

„Не може да потвърдим тази цифра, защото официалните данни попадат в категория, която е поверителна. Ако все пак подобни данни обаче, биха спомогнали подвеждането под отговорност на страната-агресор, то сме готови да направим всичко, за да плати за всяка загуба на живот – на цивилни, и на военни“, казва Сеник.

Превод и редакция БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук