Американското военно командване чака сигнал от президента Барак Обама, за да пристъпи към операция по пълното унищожаване на наземните бази на сомалийските пирати, съобщава американският вестник Daily News, като се позовава на бившия специален пратеник на САЩ в Сомалия Роберът Оуикли.
Проблемът с пиратството край бреговете на Източна Африка стана особено остър за Вашингтон, след като на 8 април пирати завзеха плаващия под американски флаг контейнеровоз Maersk Alabama. Екипажът успя да си възвърне контрола над кораба, но капитанът Ричард Филипс и до момента е заложник на пиратите.
Оуикли съобщи пред журналисти, че командването на силите за специални операции е разработило подробен план за прочистване на местата за наземно дислоциране на пиратите и чака сигнал от президентските съветници по национална сигурност. “Нашите спецчасти ги сърбят ръцете да ги прочистят, но засега няма разрешение”, каза ветеранът на американската дипломация.
По оценка на Оуикли, ако бъде получена заповед, отряд “Делта” ще се разправи с пиратите за 72 часа.
Представител на командването на силите за специални операции в базата на ВВС в Тампа, щата Флорида, отказа да коментира изявлението на Оуикли.
Отряд “Делта” вече участва в специалната операция в Сомалия, наречена “Сражение в Могадишо”. Тогава, през октомври 1993 г., изпълнявайки задача по залавяне на влиятелен полеви командир, спецчастта “Делта” се натъкна на числено многократно превъзхождащ я противник и понесе неоправдано високи загуби. Сражението в Могадишо повлия за приетото от ръководството на САЩ решение за изтегляне на американските войски от Сомалия, посочва РИА “Новости”. /БЛИЦ