Холандски лекари направиха в Мичиган сложна операция на сърцето на фетус в утробата на майката, тъй като бебето е имало няколко здравословни проблема и не е можело да се чака то да се роди. След операцията бебето се възстановява добре.
С помощта на ултразвук още преди раждането на Мира Ларисън лекарите са поставили диагнозата, че лявата страна на сърцето е недостатъчно развита, има генетично заболяване, наречено синдром на Търнър, а третият проблем бил, че кръвта се излива в белите дробове. Било е решено, че не може да се чака, защото дните на плода били преброени, пише Index.hr, като се позовава на Mlive.com.
“Смятахме, че ако реагираме по-рано, шансовете й да оцелее ще бъдат по-големи”, каза кардиологът-педиатър Ейми Армстронг от университета в Мичиган. Лекарите решили, че е най-добре да направят операция на сърцето на фетуса, което в този стадий от развитието си било колкото гроздово зърно.
Само няколко часа, след като се родило, бебето е трябвало да претърпи още една операция, а сега, след седем седмици живот, му предстоят още две операции.
Родителите обаче са пълни с надежда, а лекарите ги уверяват, че най-лошото е отминало още с първата операция, направена в майчината утроба. /БЛИЦ