Норвежката агенция по лекарствата призна за смъртта на двама души, които са били ваксинирани с продукт на „Пфайзер“/“БиоНТех“.

„На 5-и януари получихме информация за два смъртни случая, които са настъпили дни след поставяне на ваксина срещу коронавирус. Предстои да проверим дали имунизацията е причина за настъпилия фатален край или е просто съвпадение, че смъртта е настъпила малко след поставянето на продукта“, казват от Агенцията.

Данни за починалите не са дадени, но е възможно да са пребивавали в старчески дом, тъй като възрастните граждани са с приоритет при ваксинация в страната.

Както БЛИЦ вече съобщи 41-годишна лекарка е починала внезапно 48 часа след поставяне на ваксина срещу коронавирус в Португалия. Продуктът отново е бил на „Пфайзер“.

Припомняме, че подобен случай имаше и на Балканите, след като 82-годишна хърватка от дом за възрастни хора в Чаковец, е починала внезапно, малко след като е била ваксинирана срещу коронавирус.

Ваксинацията с лекарството, произведено от американската компания Pfizer („Pfizer“) и нейния германски партньор BioNTech („Biontech“), започна в Норвегия на 27 декември 2020 г.

Жителите на старчески дом в Осло бяха първите ваксинирани в страната. В момента властите разследват дали смъртните случаи са свързани с ваксината.

„Трябва да анализираме дали ваксината е причина за смъртта или е съвпадение, че смъртта е настъпила малко след ваксинацията“, каза говорител на агенция. По думите му сега се ваксинират хора от рискови групи, които имат лошо здраве и сериозни заболявания.

Превод и редакция БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!