В Албания продължава акцията по издирване на жертви на ужасяващото земетресение, което удари страната със сила от 6, 4 по Рихтер. Надеждите, че спасителите могат да намерят още някой жив, са нулеви, а броят на мъртвите се увеличава. 

До момента те са 49, но според властите могат да станат много повече, ранените са 2 хиляди души. По време на земетресението са загинали цели семейства. В един от срутените домове спасителите видели майка, държаща в прегръдките си мъртвото си 8-годишно момиченце. Тя ги молела да я оставят да умре заедно с детето си, пише Daily Mail.

30-годишната Диена починала само няколко часа след момиченцето, лекарите не успели да я спасят и тя изкървяла до смърт."Не ме изкарвайте навън, не ме спасявайте, искам да умра тук с детенцето си в ръце", плачела албанката, която била открита сред руините на 6-етажна къща в град Драч.Спасителите успели да я извадят навън и да я качат на линейка, но съкрушената жена починала на път за болницата от масивен кръвоизлив. 

Албания все още опитва да се възстанови от най-голямата природна катастрофа от 1979 година. 

Берти е загубил дъщеря си и майка си, все още не знае какво се е случило с другите му деца. По време на земетресението къщата се срутила над семейството му, той преживял по чудо. 

Сега се моли за чудо, защото сред руините са неговите 2-годишни близнаци, 6-годишният син, съпругата му и брат му. Той просто не може да се смири с това, че са умрели и обикаля около срутената си къща в отчаяна надежда, че ще ги види живи. 

В спасителните акции участват не само местните спасители и военните, но също така и командировани по спешност италианци, гърци и румънци.
България също предложи помощ.Вчера премиерът Еди Рама обяви ден на траур и обеща, че хората, останали без дом, ще могат да имат къде да живеят до 2020 година. 

Семейството му също е засегнато от трагедията - по време на земетресението е загинала годеницата на сина му Кристи. Заедно с нея са умрели родителите и брат й. Пред журналистите премиерът Рама едвам криеше болката си и ги помоли да не му задават лични въпроси. 

Превод и редакция БЛИЦ