Австрийските власти засилиха мерките за сигурност около турските институции след нападенията срещу турски дипломатически представителства и организации, предаде РТС.
През последните две седмици бяха извършени няколко нападения срещу турски институции в Австрия, което е показател за нарастване на напрежението между турци и кюрди. Срещу консулството на Турция в Залцбург беше хвърлел коктейл Молотов, беше нападнат турски клуб във Виена. МВР на Австрия задължи полицията да обърне повече внимание на турските и кюрдските институции в страната. Охраната е особено засилена около посолството на Турция във Виена, съобщи полицията. “Естествено обаче не можем да поставим по един полицай пред всеки клуб”, обясни говорителят на МВР на Австрия Рудолф Голия. Много клубове реагираха на станалите събития с ангажиране на частна охрана или инсталиране на видеонаблюдение. “Надявам се, че полицията ще изпълнява задачите си бързо и ефикасно”, каза говорителят на една младежка турска организация във Виена, пожелал анонимност. Той посочи, че проблемът нараства с всеки изминал ден, като предимно младите – и кюрди, и турци, които живеят във Виена, позволяват да бъдат ”инструментализирани от страна на радикалното течение”. За това доколко омразата между кюрди и турци присъства и в Австрия говори и изявлението на шефа на организацията на кюрдските клубове в Австрия “Фейком” Хисеин Акмаз по повод ескалацията на насилието. “Причина за ескалацията е и медийната кампания срещу кюрдите, която се провежда от дълго време в Турция”, обяснява Хисеин. В Австрия живеят около 110 000 турски граждани и 265 000 души по произход от Турция. За кюрдите няма точни данни, тъй като те идват от пет държави. Според оценките обаче те са около 120 000 души, предимно във Виена и Грац. Кюрди и турци в Австрия често живеят в едни и същи квартали, като например около пазара “Брунемаркт” във Виена. Що се отнася обаче до клубовете и джамиите, те са винаги разделени.
БЛИЦ припомня, че по информация от нашето МВР от посолството на Турция в София са поискали по-засилена охрана за 29 октомври, когато там ще честват националния си празник. Преди това "Нощен Труд" писа, че турската дипломатическа мисия у нас е заплашена от атентат. Опасността от взривове вдигнала на крак спецслужбите и полицията. Засилена била охраната на резиденцията на турския посланик до Софийския университет "Св. Климент Охридски" и посолството на бул. "Васил Левски". Мерките включват увеличаване на жандармеристите пред дипломатическите сгради, както и полицейското присъствие. Заплахата към турската мисия е международна, твърди изданието. /БЛИЦ