Анализ на 28 стоки в осем главни града в региона – Белград, София, Любляна, Сараево, Будапеща, Подгорица, Загреб и Букурещ от 24 януари 2008 г., сочи, че храната в Белград е най-евтина, пише сръбският вестник “Блиц”, но вероятно се има предвид 24 януари 2009 г.
Съгласно изследването Белград е сред най-евтините градове според цените на прясното и киселото мляко, пилешкото месо, ябълковия сок, бирата, бананите, замразения грах, белия хляб, макароните, брашното, олиото, памперсите, пастите за зъби. Проучването сочи още, че в периода май 2008 г. – януари 2009 г. в Белград е регистриран спад на цените в евро за повечето продукти. Най-значително е намалението при цените на прясното мляко – 35-40 %, хляба с 15 % и брашното с около 35 %.
Според председателя на движението на потребителите в Белград Петър Богосавлевич изследването, което показва, че храната в Белград е по-евтина от останалите градове в региона, е непълно, защото не са включени средните заплати. “Трябва да се включат данни и за доходите на населението, тоест как живее средният белградчанин”, каза Богосавлевич. /БЛИЦ