Най-малко 749 земетресения са ударили турската провинция Чанаккале след мощния трус на 6 февруари, обявиха турските власти, цитирани от „Хюриет”. Вторичните трусове дойдоха след първия, който удари крайбрежието на Мраморно море – със сила 5,3 по Рихтер.
Както БЛИЦ съобщи, още същия ден регионът беше разлюлян повторно със същата сила. Последното по-силно земетресение беше вчера, отново със същия магнитуд.
 

Голям брой сгради в провинцията са разрушени и стотици местни са настанени в палатки около село Юкарикой, което е тежко пострадало. Събират се дарения за пострадалите. Училищата в района са затворени за седмица.
 
Губернаторът на Чанаккале обяви на 7 февруари, че 7 души са ранени след първия трус предишния ден.
 
По думите на учения Халук Юзенер, големият брой трусове в толкова кратък период от време не е изненадващ. Той подчерта, че земетресения в диапазона между 5 и 5,5 по Рихтер са обичайни за региона.
 
Учен от Истанбулския университет пък предупреждава, че нова вълна силни земетресения може да удари Чанаккале в следващите 15 до 20 дни. Той смята, че те могат да достигнат сила 6 по Рихтер, тъй като трусовете в последните дни не са успели да освободят напрежението в земните пластове. 

Превод и редакция: БЛИЦ