Борбата с укриването на данъци в Индия доведе до появата на изненадваща и подозрителна декларация – 29 милиарда долара от четиричленно семейство, съобщава CNN.
Финансовото министерство съобщи в неделя, че семейство от Мумбай заяви, че дължи удивителната сума, равняваща се на два трилиона рупии, по време на програмата за данъчна амнистия на правителството, която приключи през септември. Това е три пъти повече от общата сума от 9.8 млрд. долара, която близо 72 000 души декларирали по време на цялата програма. Тази сума е по-голяма и от нетното състояние на най-богатия човек в Индия Мукеш Амбани, който притежа 22.7 млрд. долара. Премиерът Нарендра Моди превърна борбата с корупцията и укриването на данъци в Индия в своя основна мисия. Правителството губи приходи за стотици милиарди долари всяка година от неплащането на данъци. Все още не е ясно защо семейството на Абдул Разак Мохамед Сайед, включващо съпругата му, сестра му и сина му, е подало молба за данъчна амнистия за милиардната сума. Правителството отхвърлило декларацията, тъй като има подозрения, че семейството разполага със скромни доходи и провежда разследване. Въз основа на програмата за амнистия хората, които доброволно декларират незаконни доходи, имат право да задържат 55% от парите. Декларация за два милиарда долара на бизнесмена Махеш Шах в западния щат Гуджарат породи сходни подозрения.

В интервю за местна телевизия в събота Шах призна, че е вземал „черни пари“, термин, използван за доходите, за които не се плащат данъци, от други хора в замяна на комисионни. Данъчни инспектори пристигнали, докато течало интервюто, и отвели бизнесмена. Голямата данъчна амнистия не е единственото усилие на Моди в борбата с укриването на данъци. Миналия месец той шокира индийците, като забрани всички банкноти от 500 и 1000 рупии, най-големите деноминации в страната, които съставляват 86% от парите в обращение в Индия. Правителството даде още една възможност на индийците с неплатени данъци да изчистят доходите си, след като парламентът одобри нова амнистия до края на този месец. Тя ще позволи на хората да задържат половината от парите, които декларират. 

Източник: Profit.bg.