Украинските власти са се отказали от плановете си да проведат ракетни стрелби над Крим, тъй като са се изплашили от евентуални ответни действия от страна на Русия. Това заяви в събота (3 декември) депутатът Дмитрий Белик от Държавната дума пред РИА "Новости".
"Официален Киев се стеснява да си признае, че се е изплашил от ответните мерки на Русия срещу провежданите учения близо до Крим. Ясната линия на ПВО защитата, корабите на Черноморския флот на западното крайбрежие на Крим и новите ракетни комплекси "Бастион" накараха украинското ръководство да премести посоката на учението на друга страна", каза Белик.

По думите му, руската страна е изпратила ясно послание до Киев, че "играта е свършила". "Независимо, че на полуострова не бе обявена никаква тревога, ПВО бяха в готовност да свалят всяка ракета, влязла във въздушното пространство на полуострова", подчерта депутатът.

Украйна обяви намерението си да осъществи стрелбите край Крим на 1 и 2 декември още миналата седмица. Руското министерство на отбраната връчи военно-дипломатическа нота с протест срещу готвещите се учения. Руското външно министерство пък определи действията на Украйна като провокация с оглед на острата реакция на Москва, а от Росавиация ги нарекоха опит за "нахлуване" във въздушното пространство на Русия. От ведомството отбелязаха, че плановете за провеждане на стрелбите нарушават международните споразумения и създават опасност за гражданските самолети.


Източник: Руски дневник