Разследваща комисия в молдовския парламент ще разпитва държавни служители за изпирането на 20 милиарда долара мръсни пари от Русия.

Тя трябва да представи пред депутатите специален доклад за за "пране на мръсни пари в особено големи размери с използване на съдебната и банковата система". Престъпната дейност е започнала през 2010 г.

В работата на комисията ще участват представители на всички парламентарни групи. Тя не замества разследващите органи, а ще съдейства за обединяване на усилията на специалисти от различни сфери за установяване на извършителите.

Инициативата за създаването на комисията е на парламентарната група на платформата ДА - това е официалното наименование на проевропейската партия "Платформа Достойнство и Истина".

Между 2010 и 2014 г. от Русия по "молдовската схема" се изнесени над 500 милиарда рубли.

В Русия разследването по случая беше приключено през август 2020 г. Трима от заподозрените признаха вината си и сключиха сделка със следствието.


Става дума за банкерите Александър Григориев и Олег Кузмин, както и за бившия топмениджър в Moldindconbank Елена Платон. Братът на Елена Платон - бизнесменът Вячеслав Платон и молдовските политици Владимир Плахотнюк и Ренато Усатий са арестувани задочно. Те са обявени за международно издирване.