Днес в Денвър, щата Колорадо, започва четиридневен Конгрес на Демократическата партия, на който трябва да бъде утвърдена кандидат-президентската двойка на партията Барак Обама - Джоузеф Байдън. След ожесточената предизборна борба между Обама и Клинтън форумът има за цел да се превърне в хармонична церемония по коронясването на Обама, се твърди в коментар на Дойче веле.
Точно четири години изминаха от деня, в който един млад депутат от щата Илинойс се появи като носител на нови надежди пред делегатите на последния Конгрес на Демократическата партия. Още тогава Барак Обама се сдоби с прозвището "цветнокожият Кенеди", още тогава той завладя публиката с харизматичния си дух и още тогава мнозина съзряха в него способността и волята да спечели един ден битката за Белия дом. Днес в Денвър 47-годишният Барак Обама ще бъде утвърден официално за президентски кандидат на Демократическата партия. Макар и този акт да е формален, след като Хилари Клинтън се отказа от надпреварата, конгресът в Денвър ще протече и ще завърши като един вид церемония по коронясването на Обама. Тази инсценировка, грижливо подготвена от партийните стратези, има за цел да представи партията и нейния кандидат във възможно най-добра светлина. Публиката са естествено избирателите, мнозина от които все още не са твърдо решени за кого да дадат своя глас на изборите през ноември. След продължилото месеци разцепление в Демократическата партия заради оспорваната борба за кандидат-президентската номинация между Хилари Клинтън и Барак Обама, днес на конгреса в Денвър всичко трябва да бъде протече хармонично. За тази цел по червения килим ще премине и неуспялата кандидатка за президентската номинация на демократите - Хилари Клинтън, която посредством убедителната си предизборна кампания премахна и последните пречки, изправяли се до този момент по пътя на жените-политици в Америка. Макараи Обама да успя да удържи на изкушението да я покани за свой подгласник, Хилари Клинтън е едва в началото на политическата си кариера.
Избирайки Джоузеф Байдън за свой официален партньор в битката за Белия дом, Обама намери решение на основния проблем пред кандидатурата си - упреците, че не бил достатъчно опитен във външната политика. Байдън е политик с богат опит в тази област не само поради факта, че от години е член на парламентарната Комисия за външни отношения. Новата кандидат-президентска двойка е изправена обаче пред сериозни предизвикателства, обусловени от факта, че трудните въпроси на политическото ежедневие излизат на преден план едва след партийния конгрес, на който кандидатурата им бива официално утвърдена - след шоуто, след инсценировките. Специално по отношение на икономическите предизвикателства голяма част от американските избиратели са все още недоволни от досегашните отговори както на Обама, така и на съперника му Маккейн. А това би могло да представлява сериозен проблем най-вече за харизматичния Обама, чийто избор в Белия дом зависи най-вече от гласовете на икономически ощетените американски избиратели. /БЛИЦ