Британският естественик и общественик сър Дейвид Атънбъро заяви, че изменението на климата е най-голямата от хиляди години заплаха на човечеството. По неговото мнение климатичните промени могат да доведат до разпадането на цивилизациите и изчезването на "голяма част от естествения свят", цитира го БиБиСи (BBC).

Дейвид Атънбъро говори по време на церемонията по откриването на конференцията на ООН за климатични преговори в Катовице, Полша.

Срещата в Катовице е най-важната по темата след подписването на Парижкото споразумение през 2015 г. На форума България е представена от президента Румен Радев.

"В момента сме изправени пред предизвикано от човека бедствие в световен мащаб. Най-голямата ни заплаха от хиляди години. Ако не предприемем действия, колапсът на нашите цивилизации и изчезването на голяма част от природата е стои на хоризонта", заяви сър Дейвид Атънбъро.

Ученията заема специално място на конференцията - "Мястото на народа", което му отрежда ролята на връзка между обществеността и политиците.

"Народът на света говори и неговото послание е ясно, че времето свършва, той иска от вас, лицата, вземащи решения, да действате сега", каза сър Дейвид Атънбъро.

По време на церемонията генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че изменението на климата вече е "въпрос на живот и смърт" в много страни. Той обясни, че много от държавите, които имат най-голяма вина за изменението на климата, все още са назад в поемането на своите отговорности и добави, че светът е далеч от прехода към нисковъглеродна икономика.

Но Гутериш каза, че конференцията е едно усилие за "правилно управление на кораба" и че ще свика срещата на върха за климата идната година, за да обсъди следващите стъпки.

В същото време Световната банка обяви финансиране в размер на 200 млрд. долара за пет години в подкрепа на страните, които предприемат действия срещу изменението на климата.