Заместник-министърът на културата на Северна Осетия Чермен Дудаев заяви, че създателите на филма "Последствие" с Арнолд Шварценегер в главната роля, е трябвало да обсъдят сценария с Виталий Калоев, чието история лежи в основата на сюжета, пише Блокнот.
Самият Калоев не очаква нищо хубаво от филма - той твърди, че никой от сценаристите не се е свързвал с него и предвид сегашната политическа ситуация едва ли може да се очаква обективност от Холивуд.
 


"Холивуд реши да снима филм на тази тема, въобще това е човешка трагедия, не съм сигурен, че идеята е добра от гледна точка на Холивуд, но те преследват своята си цел - да заработят пари," казва Дудаев. "Аз знам, че те не са съгласували филма с Калоев, сюжет, сценарий, от морално-етическа гледна точка това е неправилно. Мисля, че най-малкото трябваше да го попитат."

Той също така не изключи, че фактите във филма може да бъдат изопачени.

Филмът е по реални събития. През 2002 год. архитектът Калоев губи жена си и двете си деца. Два самолета се сблъскват над Бодензее (Боденсото езеро). Заради грешка на диспечер на Skyguide загиват 71 души, сред които е семейсвтото на Калоев. 478 дни по-късно той убива авиодиспечера Петер Нилсен.

В момента е заместник министър на строителството и архитектурата на Северна Осетия.

Превод: БЛИЦ