В средното училище “Нико Нестор” в Струга от днес ще се учи на две отделни етнически смени. Учениците-албанци ще учат до обяд, а учениците-македонци следобяд, пише македонският “Утрински вестник”.
Тази развръзка показва безсилието на институциите да решат проблема с етническата нетърпимост между учениците македонци и албанци, който продължава от години, пише изданието.
Мнозина обаче се съмняват, че етническите смени в училищата няма да разрешат проблема и той може да се прелее и в гимназията “Ибрахим Темо”, която използва същия двор и където обучението е на двата езика. Тогава единственото решение ще бъде пълно разделяне на учениците, на училищата, а и подялба между хората в Струга на етническа основа.
Междуетническото напрежение, което продължава от години, кулминира със сбиванията между ученици македонци и албанци на 21 януари и 4 февруари т.г. Сред хората в града се говори, че пръст в цялата работа има политиката, която иска да спечели или да контролира част от учениците, като те бъдат използвани за политически цели. /БЛИЦ