Десетки депутати са се сбили в турския парламент в сряда вечерта. Сблъсъците възникнали между представителите на управляващата Партия на справедливостта и развитието и представителите на опозиционната Републиканска народна партия по време на дебати около промените в Конституцията на страната.

„Един депутат е със счупен нос, друг се оплаква, че е ухапан, а трети е бил ударен в главата, във въздуха са летели столове, а заради сбиването са нанесени щети и на пода”, съобщават турски журналисти. 

 

Спорът възникнал, когато депутати от Партията на справедливостта и развитието опитали да попречат на представителя на Републиканската народна партия Фатма Каплан да снима гласуването с мобилния си телефон. 

Стигнало се е и до размяна на юмручни удари и ритници между депутатите на двете партии. 

Ако промените в Конституцията бъдат приети, Турция ще се превърне от парламентарна в президентска република, началникът на армията вече ще се назначава от президента. Освен това държавният глава ще има правото да бъде председател на партията си и ще може да назначава мнозинството от съдиите във Върховния съд на Турция.