„Ние сме в генералния щаб, сега е 7,30 часа сутринта. Руските военни обекти в Ростов са под контрол, в това число и летището.

Ние искаме да приемем началника на генералния щаб и Шойгу. Докато те не дойдат тук, ние ще останем тук, ще блокираме град Ростов и ще се насочим към Москва“.

Това обяви в ново видео в своя „Телеграм“ канал ръководителят на частната руска военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Според твърденията му, той и неговите бойци са в генералния щаб на руското южно окръжно военно командване в Ростов на Дон и контролират военни обекти в града.

Градът е ключов за руската инвазия в Украйна.

Пригожин се обърна срещу Кремъл, но който служеше до вчера, след твърдения, че военното министерство е ударило негови части в тила и са убити голям брой негови бойци.

Той обяви, че ще поведе „Поход за справедливост“ срещу Русия.

В същото време в Санкт Петербург, силите за сигурност влязоха в сградата на ЧВК „Вагнер“ на улица „Золная. Изглежда текат претърсвания.

Припомняме, че както БЛИЦ писа по-рано лидерът на руската наемническа групировка „Вагнер“ започна въоръжен бунт срещу руския генерален щаб

„Два автобуса с ОМОН и Националната гвардия се приближиха до сградата, хора в цивилни дрехи влизат вътре“, се казва в доклада.

Освен това хора с маски и с автомати са работили край Благовещенския мост. Журналистите допълниха, че на насипа има ресторант и хотел, които се свързват с лидера на вагнеровците.

По-рано Пригожин обяви „марш на справедливостта“ срещу Москва, като обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите войници.

Последва реакция от Националния антитерористичен комитет на Русия, който обяви, че Федералната служба за сигурност е образувала наказателно дело за „призив за въоръжен бунт“. Според Москва Пригожин ще бъде лишен от свобода за срок от 12 до 20 години.

Междувременно сигурността е засилена в центъра на Москва в ранните часове на събота. Разположени са полицейски кордони пред правителствени сгради, транспортни съоръжения и други ключови места в руската столица, предава Ройтерс.

Властите в южните руски региони заявиха, че се предприемат мерки за гарантиране на обществената безопасност, след като основателят на руската частна армия „Вагнер“ посочи, че планира да изпрати хора в Москва, за да свали военното ръководство по време на „марш на справедливостта“.

Министерството на отбраната на Руската федерация по-рано заяви, че всички съобщения и видеозаписи, разпространени в социалните мрежи от името на бизнесмена Евгений Пригожин относно предполагаемия удар на руското министерство на отбраната по тиловите лагери на ЧВК Вагнер, не отговарят на действителността. От Министерството на отбраната го нарекоха информационна провокация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук