"Гугъл" продава бизнеса си за събиране на геопространствена информация "Тера Нова". Купувачът е стартъп компанията "Планет Лабс", създадена от бивши учени от НАСА. Частният сателитен оператор е един от малкото стартъпи, чиято амбицията е да създадат по-малки и далеч по-евтини сателити - действие, което би позволило да се създават по-големи сателитни мрежи с далеч по-редуциран риск и по-ниски цени.
Според официалното изявление на "Алфабет" по повод сделката, компанията споделя, че "Гугъл" ще сключи с "Планет Лабс" дългогодишен договор за обмяна на геопространствени данни и така ще й помогне в набирането на нови клиенти и спонсори.

Решението на "майката" на "Гугъл" да се раздели с поредно свое звено не е изненадваща предвид факта, че от две години компанията е в нова ера на финансова дисциплина, която започна с встъпването в длъжност на новия финансов директор Рут Порат. Още миналият месец дори в американските медии се появиха спекулации за евентуалната продажбата, но беше неизвестно дали "Планет Лабс" ще успее да събере необходимия капитал, за да финансира сделката и да продължи операциите на "Тера Бела".

"Тера Нова" беше закупена от Google през 2014 г. за 500 млн. долара и тогава компанията все още беше позната като "Скайбокс Имиджинг". В момента нейно притежание са седем сравнително малки сателита от по 100 кг в Космоса.